Kangaroo Santuary Australia

Knuffelen met Joeys

Ik heb een stevige zak in mijn armen. Er wordt in die zak tegen mij aan ‘geschopt’ en als ik niet stevig vast hou dan gaat deze kleine kerel er vandoor. Een Joey, ook wel Joey Scout is een trainingsprogramma voor Scouting in Australië. Het programma is genoemd naar de Joey, de baby Kangaroo.

Het is 2007. We zijn in de Kangaroo Sancturary in Alice Springs, de thuishaven van Brolga, inmiddels de ster van Kangaroo Dundee (naar Crocodile Dundee). De Sanctuary (of toevluchtsoord) is een reservaat waar Brolga’s mob van 25 kangaroos leven. Joeys van meer dan 20 jonge kangaroos worden een ‘Mob’ genoemd. De Mob wordt meestal geleid door twee volwassen kangaroos, een Joey Leider en een assistent Joey Leider. Een leider moet zelfs een vrouwtje zijn als er vrouwelijke kangaroos in de mob zitten. Terwijl de Joey in mijn armen heftig tekeergaat (de linnenzak is om jezelf te beschermen tegen de enorme kracht van de Joeys) vertelt Brolga over het opvangtehuis, dat hij 2 jaar eerder heeft opgestart. Kangaroos worden door de aboriginals neergeschoten omdat ze een delicatesse zijn. Vaak blijkt er in de zak van de moeder nog een baby te zitten. Deze worden aan hun lot overgelaten. Brolga gaat op zoek naar verlaten Joeys en vangt ze op.

Brolga’s center werd al snel een wildlife toevluchtsoord in 2009. Hij krijgt donaties van over de hele wereld en heeft inmiddels zijn eigen show in Australië ‘Kangaroo Dundee’. Zijn droom? Het bouwen van het eerste wildlife ziekenhuis in Centraal Australië.

Ik voel liefde voor deze Joeys, maar tegelijk voel ik verdriet en boosheid. Maar ik voel ook liefde van Brolga en passie voor zijn werk. We doneren wat geld en nemen afscheid van Brolga, zijn assistent en de baby’s.

Funny Fact: Joey Leiders worden traditioneel genoemd naar inheemse dieren in Australië zoals Brolga, Bilby en Wombat.

Waar: Alice Springs, Centraal Australie (Outback)
Website

P.s. sorry voor de slechte kwaliteit foto’s, ik had 8 jaar geleden nog geen fancy pants camera