Meisje met dromomanie

Reisziekte: Het leed dat dromomanie heet!

Dromomanie of dromomania is “een psychologische, oncontroleerbare drang om te zwerven”. Sommigen noemen het een reisverslaving,  wanderlust of misschien wel een zwart gat.

Dwangmatig gevoel om te reizen

De eerste persoon waarbij dromomania werd geconstateerd had na een jaar lang door Europa zwerven, het dwangmatig verlangen om steeds weer te reizen. We noemen dit ook wel een reislust. Of is het wat anders?

In 2000 werd de term ‘Dromomania’ een mentale stoornis genoemd. De term staat nu in de Diagnostische Statistiek Handleiding van Mentale Stoornissen. Dromomania is een klinische verslaving aan reizen. De drank naar reizen is zo groot dat men bereid is om er alles voor op te zeggen. Werk, gezin, een echte reisverslaving.

Als je een verlangen hebt om constant te reizen en nieuwe plekken te ervaren, dan zou je misschien wel net als ik een lichte vorm van dromomanie kunnen hebben! Want ik geloof in gradaties, zoals lichte dromomanie, een beetje dromomanie, heel erg dromomanie en over the top dromomanie! Daarmee wil ik zeggen dat ik mij kan vinden in de symptomen, zo nu en dan, maar dat je ook best een lichte vorm van dromomanie kan hebben.

Gelukkig gaat onze lichte vorm van dromomanie niet ten koste van ons werk, het gezinsleven en ons sociale leven :)

Heeft iedereen dan niet gewoon dromomanie? Bijna iedereen in mijn vrienden en blogkring lijdt dan aan deze ziekte of aandoening. Zelf denk ik dat er een verschil is tussen een passie voor reizen en een echte verslaving.

Kan je geen normaal leven meer leiden door je reisverslaving? Dan zou je wel echt dromomania hebben. Kom je elke keer in een reisdip? Kom je alleen thuis omdat je MOET werken en omdat je vrienden en familie de reden zijn, maar verder niet? Dan zou je gewoon heel gek op reizen kunnen zijn en geen last hebben van dromomania.

Heerlijk toch, die passie of reishonger? Gelukkig heb ik al veel van deze reishonger kunnen vullen tijdens mijn tweede wereldreis dit jaar.

Meer lezen over gekke reisverslavingen?

Reismoe, wat is het?

 1. hier nog eentje! ik heb afgelopen 5 jaar alleen al in 6 verschillende landen gewoond/gewerkt/gestudeerd en ik wil meeeeeeeer

 2. Haha ben blij dat we het beestje nu bij de naam kunnen noemen! ;) Super leuke post! Enne.. bedankt voor je mailtje, mail terug komt er ook aan!

 3. Superinteressant! Ik kan het me ook heel goed voorstellen. Maar ik denk dat ik zelf juist een soort van antidromomanie heb (als dat iets is).
  Ik houd niet zo van verandering en wilt altijd graag naar huis.. :) Klinkt ook niet echt avontuurlijk he? :P

 4. Hahaha, heel leuk geschreven dit!
  Ik houd van nieuwe plekken ontdekken, zou dat ook een beetje onder dromomanie vallen? Gelukkig gaat er bij mij nog niets ten koste daarvan ;)

 5. Hahaha nou het klinkt in ieder geval wel grappig, dus zou me niet al te druk maken als je je hier in herkent;)

 6. Zelf geen last van, maar ken wel iemand die dit doet. Zwerft al jarenlang de hele wereld over en komt op de meest bijzondere plekken. Wel tof hoor.

 7. Wat een grappig woord, leuk! Ik herken me er niet echt in, al zou ik wel graag meer van de wereld willen zien. Maar terug naar huis gaan vind ik ook nooit erg eigenlijk ;-)

 8. Hahaha, ik ben tegenovergestelde ervan. Ik wil weleens op uit maar oost west thuis best. Ik ben wel altijd jaloers op mensen die dromomanie hebben. Het verlangen om nieuwe plekken en mensen te ontmoeten – ik lijk dan een saaie huismus;-)!

 9. Haha! Ik ben ook altijd jaloers op al die andere mensen die naar verre bestemmingen afreizen hoor. Maar ik heb er helaas het geld niet voor!

 10. Poehhhh, heel erg herkenbaar en eigenlijk ook wel een beetje vervelend! Het verlangen en de drang is bij mij zo sterk, dat ik echtttt heel erg graag weg wil! Ik heb geen rust in m’n gewone dagelijkse leven, terwijl ik onwijs gelukkig ben met mijn vriend, familie en vrienden & hele leuke dingen doe. Alleen het verlangen naar een ander land, ander cultuur, andere taal etc. trekt mij heel erg. Elke dag als ik mijn backpack zie dan denk ik liever gisteren dan vandaag. Het is leuk, maar ook heel moeilijk! Mijn vriend houd ook van vakanties, reizen en weggaan, maar het is bij hem geen drang. Sparen vinden wij beide ook belangrijk, maar ik krijg nu steeds meer het gevoel dat het me allemaal niet boeit en ik snel een interrail ticket moet kopen om door heel Europa te reizen. De crisis heeft het bedrijf waar ik werk ook getroffen en er gaan binnen nu en een paar weken ong. 20 mensen uit. Hoe erg het ook is, eigenlijk hoop ik dat ik het ben, een goede reden om er dus even tussenuit te gaan. I WANT TO TRAVEL THE WORLD! <3 De dromen en verlangen klinken dus erg leuk, maar het is niet altijd even makkelijk.. maar hoe dan ook – alles komt ALTIJD goed (Y)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.