Mijn 2018 in reizen

2018 was voor mijn vriend en ik een bijzonder reisjaar. We begonnen aan de tweede helft van onze wereldreis. En wat was het een mooi 2018: zo luiden we het jaar in met een biertje in de hand en dansten we op de straten van Siem Reap op Youtube deuntjes uit de laptops van locals.

Lagen we op spierwitte stranden in de Filipijnen en niet veel later ook met z’n tweeën met voedselvergiftiging in een vies bed in een ziekenhuis in Coron (Palawan). Gingen we backpacken met mijn moeder door Thailand, waar ze geboren en getogen is. Kwam onze droom uit om door Japan te reizen tijdens de bloesemperiode en reisden we met de bullet train (hoge-snelheidstrein). Bezochten we een van de meest bijzondere plekken ter wereld; de Chinese muur en kampeerden we tussen de beren in Canada. Die laatste was een overwinning, want na Yosemite, een jaar eerder, besloot ik nooit meer te kamperen tussen beren. Daar hield ik me dus niet aan.

Voor mij was 2018 het jaar van die langverwachte droomreis, het overwinnen van angsten en vooral dingen doen die ik altijd had willen doen. Maar ook een jaar waar wij met de neusjes op de feiten werden gedrukt: want we moeten echt wat doen aan de vervuiling van de aarde.. Ik denk dat 2019 een jaar wordt waarin ik iets minder lang op reis ben dan vorig jaar (I mean who can beat that?) en ik ga mijn uiterste best ga doen om zo duurzaam mogelijk te leven en reizen, dat houdt dus ook in: zo min mogelijk te vliegen. Het thema van januari op de blog is dan ook: duurzamer reizen.Doen jullie mee?

Een terugblik op mijn jaar in reizen.

Januari: Cambodja

We eindigden 2017 en begonnen 2018 in Cambodja. Mijn vriend en ik vieren elk jaar oud & nieuw apart en dit jaar zaten we met elkaar opgescheept :P. Het nieuwe jaar begint volgens de Khmer (of Cambodjaanse) kalender niet op 1 januari zoals bij ons in het westen. Desondanks komen locals en vakantiegangers wel samen om om 12 uur het jaar in te luiden. Na 12 uur zijn de locals vrij snel weg en blijven de Westerlingen achter met de locals die drank verkopen en deuntjes draaien.

Januari / Februari: de Filipijnen

Ondanks dat we veel nare dingen meemaakten in de Filipijnen hebben we alleen maar goede herinneringen aan deze reis. We kwamen tijdens onze hike een groepje locals met geweren tegen, we haalden het surfstrand niet omdat onze bus uren vertraging opliep en we moesten onze expeditie langs de Filipijnse bounty-eilanden afzeggen omdat we voedselvergiftiging opliepen.

Desondanks kan ik de Filipijnen alleen maar aanraden, en er is meer dan de stranden.

Februari: Thailand

In februari zag ik mijn moeder weer na 8 maanden. Dat was heel gek, maar ook ontzettend leuk. De wens om met mijn moeder door Thailand te reizen bestond al langer en mijn moeder kon geen jaar wachten om ons weer te zien. Daarnaast kwam mijn beste vriendin ons ook opzoeken en reisden we af en aan met z’n drieën of vieren naar Krabi en Chiang Mai. Oja en ik deed nog een biertje met vriendin en blogger Xandra en haar vriend in de perfecte uitgaansstad: Bangkok.

Maart: Japan

Die eerste aankomst in Japan vergeet ik nooit meer. Rennen naar de laatste metro om nog in Tokyo te komen. Platgedrukt tussen de Japanners in de metro met een 65kilo zware tas op de rug. Maar man wat was ik excited. Japan stond al jaren op mijn wishlist en ik ga zeker terug. We verbleven 10 dagen in TOkyo en reisden 3 weken met de shinkansen (de trein) door naar Mount Fuji, de Japanse Alpen, Hiroshima en Kyoto.

April: China

Na Japan was China een behoorlijke schok. Van de ontzettend goed geregeld tot een zooitje. In Japan wachten ze netjes in de rij voor de trein. In China is het letterlijk ieder voor zich. En ik ben iemand die er niet van houdt als mensen over me heen lopen. China haalde af en toe de meeste agressieve vorm van mij naar boven. Maar China is ook mooi, de locals in de dorpen vriendelijk en het was na veel ervaring met reizen in Zuidoost-Azië voor mij weer een one of a kind land.

Mei/Juni: Canada

Eigenlijk zouden we onze wereldreis afsluiten met de Transmongolië Express. Maar nadat we ons visum voor China met veel moeite en gedoe in Bangkok regelden, hadden we geen zin meer. Alles leek tegen te zitten. We besloten daarom dat we het erg jammer vonden dat we in het begin van onze reis Canada oversloegen. We keken naar de prijzen van vliegtickets en omdat het ook nog eens betaalbaar was besloten we door te reizen naar Canada. We hadden genoeg geld over van onze wereldreis dat we het aandurfden om 1,5 maand door Canada te reizen. In eerste instantie zouden met de camper door Canada reizen, maar we vonden het toch vrij duur. Na heel wat nadenken besloot ik dat ik toch wel met de auto en tent door Canada wou reizen, wat een hoop geld scheelde, maar wat me soms ook wanneer hield in de tent. Want beren op de camping? Die waren er wel. Canada was zoals Nieuw-Zeeland –  waar we eerder in onze wereldreis wel met een camper reisden -: ontzettend mooie natuur en een fijn land om in te kamperen.

Juni: Londen

Onze wereldreis sloten we af in Londen, waar ik al 3 keer was geweest. Mijn vriend wou altijd al een keer naar Londen dus ik vond het ontzettend leuk om hem wegwijs te maken. Helaas sliepen we de meeste dagen door tot een uur of 2 in de middag. Man wat een jetlag hadden we. Londen blijft een fijne stad voor een stedentrip.

Kamperen met Goboony

Juli: Bloemendaal & Tapt bierfestival Utrecht

Met reisblogger Bianca ging ik op pas met een oldtimer Volkswagen op uitnodiging van Go Boony – een organisatie waar je via hun handige website een camper van iemand anders kunt huren. We reden van Utrecht naar Bloemendaal en sliepen daar dichtbij het strand. Naast Bloemendaal gingen we aan onze blog werken in de leuke tentjes aan het strand van Zandvoort.

In Juli bezochten we ook het Taptbierfestival in Utrecht. Op wereldreis zijn we behoorlijk verslaafd geraakt aan de app Untapped en tsja waar kan je beter biertje proberen dan op reis? :)

Oktober: Amersfoort

3 maanden lang bleef ik thuis want ik had natuurlijk al genoeg geld uitgegeven. Ik ging serieus verder met mijn eigen bedrijf en schreef een plan om serieus met deze reisblog verder te gaan. In oktober ging ik eindelijk weer op ‘reis’. Op uitnodiging van Amersfoort ging ik fotograferend en suppend Amersfoort ontdekken. Wat hadden we een geluk dit jaar met de warme herfst he? De herfst had ik tijdens mijn reis heel erg gemist want deze periode is toch wel mijn favoriete seizoen.

November: Marokko

Al tijdens mijn wereldreis boekten Bianca en ik een vliegticket naar Marokko. Een week lang reisden we langs de mooiste plekjes in het zuiden en oosten van Marokko langs het Atlasgebergte. Nog nooit was ik deze kant van de wereld opgevlogen (nou ja, Madeira komt in de buurt) en ik ben verliefd: ik zou zo graag meer van Arabische landen willen zien.

December: Rotterdam

Voor het jaarlijkse kerstweekend van het werk van mijn vriend (wat een geluk dat hij een jaar op sabbatical mocht!) gingen we dit jaar naar de SS Rotterdam. Wat een prachtige plek om te slapen. Toen we binnenliepen had ik een Titanicgevoel. En die kleine ronde raampjes in je hut maken het gevoel helemaal af. Mocht je nog een weekendje weg willen? Dan raad ik de SS Rotterdam zeker aan.

Sporten in 2019

En natuurlijk probeerde ik ook dit jaar weer heel wat sporten uit. Zo kocht ik eenmaal thuis een danceboard en pakte ik het dancen op een longboard weer op. Gingen we in Canada voor het eerst downhill mountainbiken. Kocht ik thuis een supboard zodat ik overal zelf kan suppen. Ook pakten we in Canada het boulderen en downhill longboarden weer op!

En 2019?

Dat staat nog helemaal open. Natuurlijk gaan we op wintersport, want dat moesten we afgelopen jaar overslaan.

In januari vertrekken we naar de Franse Alpen waar ik het snowboarden weer een kans geef (de laatste keer eindigde in een fiasco, ik durfde de rode piste niet meer af na een biertje of twee :P).

Eind januari vertrekt mijn vriend naar Kenia en in april doet hijmee aan de Coast to Coast in Schotland. Voor de zomer hebben we plannen om een roadtrip door Noorwegen te maken.

Vriendin Xandra heeft mij helemaal overtuigd om naar Noorwegen af te reizen. En gelukkig wonen we in het noorden van Groningen, scheelt toch weer 2 uurtjes reizen ;-)  

En ik ben vooral erg benieuwd naar jullie reizen? Wat was jouw mooiste reis dit jaar?