Barcelona bmx-er

Report | XGames Barcelona

Je hoeft geen ballen te hebben om naar de X Games te gaan, en ook geen bmx, skateboard of andere extreme sportbeoefenaar te zijn. Een zwak hart is misschien ook niet helemaal aanbevolen,  want man o man wat heb ik soms op het puntje van mijn stoel gezeten. De hoogtes, snelheden en vette tricks die je op de X Games voorbij ziet komen.

Tijdens het event heb ik heel wat respect opgebouwd voor  deze stoere jongens en vrouwen meisjes. Vallen is eerder regel dan uitzondering. En opstaan alsof er niets is gebeurd. Om vervolgens al opdrukkend – om de aandacht van je val weg te ‘ halen’  – toegejuicht te worden door het publiek.

Op tv lijken sommige tricks al supervet, maar als je daadwerkelijk -live- aanwezig bent mag je hopen dat niemand z’n nek breekt, want je weet nooit hoe het afloopt. En for the record ik zat heel dichtbij de baan. Gaaf was het wel en ook een aanrader als je van toffe shows houdt, want dat kunnen sommigen wel. En ik was aanwezig bij een historisch momentje: Backflip Bikeflip To Late Tailwhip, uhu…

De Hoogtepunten van de XGames

De XGames, ook wel de Olympische Spelen van de extreme sporten, vond dit jaar plaats in Barcelona. Wat je daar vindt? Veel heavy geared mannen, met knie- en elleboogbeschermers, en als het kan een helm. Geen overbodige luxe.  Tijdens de Big Air (Big Air is een tak van sport waar men op een voertuig zoals een BMX of skateboard van een grote heuvel afrijdt en vette tricks uitvoert na een grote sprong) heb ik veel mannelijk schoon van hun fietsje zien knallen.

BMX Vert
BMX Vert is de finale van het BMX-en. De mannen rijden in een half pipe en doen een sessie van 30 seconden. In die 30 seconden laten ze zich op hun best zien: de vetste tricks worden uit de kast gehaald. Het is een ware show, en  op de achtergrond is niets minder dan de Sagrada Familia te zien.

Vrouwen en extreme sports
Ook vrouwen vertegenwoordigden de extreme sporten tijdens de XGames Barcelona. In het skateboardpark zien we toffe chicks hun beste tricks – die op het eerste gezicht simpel lijken – uitvoeren. De jongste kandidate, slechts 12 jaar oud, won uiteindelijk zilver als jongste medaillist in de XGames geschiedenis.

Big Air
De Big Air is groot, hoog en eng. Met een plekje vooraan had ik het beste uitzicht. Maar ‘onderaan’ deze Big Air heb je ook goed uitzicht op de rijders als ze vallen. Dan zit ik toch op het puntje van mijn stoel: overleeft hij dit? Heeft hij z’n nek niet gebroken? Niemand raakte zwaargewond, want vallen hoort erbij: een val van 4 meter naar beneden stelt daar niks voor. En ook hier werd weer geschiedenis geschreven: de allereerste bike flip, backflip, ennuh, nog iets met het draaien van je fiets, was nog niet eerder gedaan.

Het Olympisch park alleen al is een plaatje: hoog in de ‘bergen’ van Barcelona: Parc de Montjuic

Ook de vrouwen werden goed vertegenwoordigd in het skatepark

Verschillende marktjes waar je prijzen kon winnen zoals de Go Pro, maar waar je ook kleding en skateboardverf kon kopen.

Het Olympisch zwembad heeft echt een adembenemend uitzicht over Barcelona en de Sagrada Familia

Als je kaartjes voor de motorrace had, zat je aan de overkant van de baan.

XGames

Wij zaten dus aan de andere kant van de baan, waar de deelnemers van BMX de baan afrolden perfect view!

Kaarten voor de XGames kosten gemiddeld 20 euro per wedstrijd per persoon. Een wedstrijd duurt anderhalf uur tot 4 uur (sommige kaarten koop je voor 2 wedstrijden, zoals het park voor skateboarden en bmxen achterelkaar), afhankelijk van de tak van sport.

En voor degenen die ooit een vergelijkbaar iets willen meemaken, dit jaar komt Nitro Circus weer naar Nederland:

3 december Ziggo Dome en
4 december in Gelredome. Kaarten en informatie via deze link.

P.s. Blogger FourOhSeven: Ik heb geen foto’s van Tony Hawk kunnen maken, ik had hem niet gespot, maar Travis van Nitro Circus. Had ze doorelkaar gehaald ;-).

Hope you like de fotoserie!