Dingen die ik ga opgeven om een jaar op reis te gaan

Als ik vertel dat ik op wereldreis ga krijg ik verschillende reacties; meestal is het een: “maar ik zou dat niet kunnen”, of “Ik kan niet sparen, maar wauw dat jij dat voor elkaar hebt gekregen”. Oh yes, I feel ya!

Vooral dat laatste is iets wat mij in het begin niet gemakkelijk afging. Het is als een duiveltje op je rechterschouder die zegt dat je nieuwe schoenen nodig hebt en dat je best deze maand best €100 meer mag uitgeven omdat je volgende maand wel ietsje meer kan sparen. Ja dat gebeurd dus niet. En zo raak je gewend aan steeds iets minder sparen. Je moet dat duiveltje negeren en bepaalde (niet eens belangrijke) behoeftes negeren. En luisteren naar het engeltje op je linkerschouder: de discipline om te sparen.

Hoe moeilijk dat ook is, aan de andere kant:  krijg je er veel voor terug.

Dingen die ik nog meer ga opgeven om te (wereld)reizen:

Spullen

Hoewel ik het mij de laatste paar jaren wel goed heb afgeleerd, is consuminderen soms wel lastig, vind je ook niet? Met name door mijn uit de hand gelopen-hobbyblog. Dan overtuig ik mezelf dat ik een zoomlens nodig heb op reis en een 32mm voor skatefoto’s, of een veilige website omdat Google je dan beter vindt, of een fresh design – dat veranderd zodra mijn mood veranderd. Gelukkig weet ik die honger naar materiële spullen ook snel weer te stillen anders was ik nooit zo ver gekomen met sparen.Het opgeven van weekendjes weg is misschien nog wel de allermoeilijkste: ik wil gewoon weer weg.

En een ander voordeel: minder miskopen.

Save memories, not money, right?

Mijn huis (en dier)

Vooral toen het in mijn omgeving echt aankwam dat we een jaar weggaan – want daarvoor dacht men dat ik alleen maar riep dat ik op wereldreis wou – vond ik die opmerkingen over mij huurhuis weleens vervelend; “Jeetje wat zonde”. En ja hoewel het best zonde is om een huurhuis waar je prima en ruim woont op te geven: zo zie ik het niet.

Misschien kopen we wel een huis na de reis, ik vind ons huidig huisje niet bijzonder en er zijn plannen om een huisje in Thailand te kopen. Dat laatste is wel roepen overigens ;)

Mijn senior huisdiertje houdt het hopelijk nog even vol tot we weg gaan en anders gaat ze naar de ouders van mijn vriend – in een soort van pensionnetje (ze zijn daar gek op dieren). Update 30 maart: helaas is het hamstertje niet meer bij ons :(

Let’s just see in a year

Mijn neefje van bijna 1 jaar zie ik een jaar niet

Het had niet beter gepland kunnen worden ;-) Maar ik blijf denken dat kindjes van +2 leuker zijn dan tussen de 1 en 2. Mezelf geruststellen.

Een leuke baan

Ironisch genoeg – of misschien juist omdat ik weg ga – heb ik het gevoel dat ik eindelijk dé functie heb gevonden dat bij mij past. Ik heb geen vaste baan, maar of je dat nou wel of niet hebt, na een jaar reizen is het altijd gokken of je weer een leuke functie vindt of dat je mag terugkomen. Daarentegen kan er veel veranderen in een jaar (op reis zijn).

Mijn vriend heeft het geluk dat hij na een jaar mag terugkomen. Lucky bastard

De ergste dingen? Een dier of familie achterlaten vind ik stiekem toch wel een beetje erg… 

Wat vind jij lastig om op te geven? Of wat zou jij lastig vinden op om te geven?

 1. Leuk en goed dat je eens de andere kant van het verhaal vertelt. Een jaar is ook eigenlijk echt ontzettend lang hè? Ik weet zelf niet of ik het zou kunnen. Maar ik vind het wel heeel erg gaaf dat jullie dat samen gaan doen en ben super benieuwd naar de verhalen!!!

  1. Hi Sonja

   Jaa, alle kanten belichten toch? En ja een jaar is best wel heel lang. Misschien dat je het zou kunnen als je het echt heel graag wilt? Ik ben ook nog nooit een jaar weggeweest, dus voor mij is het ook erg spannend!

 2. Mooi en leuk geschreven! Respect hoor, want dit is natuurlijk wel de iets minder leuke kant van een jaar reizen. Maar als je iets héél graag wil, heb je het er denk ik goed voor over, het is toch een beetje geven en nemen. Heel tof dat jullie dit gaan doen :D

  1. Hey wat lief! En ja het kan best lastig zijn, maar als ik daar ben denk ik waarschijnlijk alleen maar: wauw dit is gaaf. Dat had ik ook toen ik een half jaar was weggeweest :)

   Geven en nemen for sure!

 3. Ja, dat zijn zeker lastige dingen. Maar je krijgt er zulke geweldige ervaringen voor terug! Dat is het absoluut te gek waard!

 4. Dit zijn zeker lastige dingen! Zelf willen wij ook op wereldreis voor onbepaalde tijd (ongeveer een jaar, misschien langer). Ik heb op dit moment een baan, maar dat is waarschijnlijk tot eind juli. En nog een bijbaan die ik op kan zeggen wanneer ik wil. Ideaal, want in oktober willen wij weg. (dan is mijn vriend klaar met studeren). Wij willen nu omdat wij beide geen eigen huis hebben en nog bij onze ouders wonen. wij hoeven dus eigenlijk niks op te geven. Ik alleen een baan, mocht ik kunnen blijven op de school waar ik nu werk. Maar ja, met het leraren tekort maak ik me geen zorgen over een baan na de reis. En wie weet wil ik dan wel compleet andere dingen. Je krijgt er zoveel voor terug, dat ik denk dat al die dingen opgeven het helemaal waard is! Ikvind het niet kopen van dingen die eigenlijk niet zo nodig zijn nog wel lastig. Ik vergeet soms dat je dat toch niet nodig heb op reis en dat het dan gewoon in mijn kast ligt te verstoffen. Maar ja, ik wil nu ook nog leuke dingen doen en zit al op het bedrag wat ik minimaal wil hebben bij vertrek :p (meer is altijd beter natuurlijk)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.